از سازمان نظام روانشناسی تا سازمان نظام مددکاری اجتماعی ایران
سازمان نظام مددکاری اجتماعی ایران: هنوز مدت زمان زیادی نمی گذرد که خبرگزاری فارس تیتر بخش اجتماعی اش را به نقل از رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران – حسن موسوی چلک – تحت عنوان مطالبه گری اجتماعی، در جشن روز مددکار بر روی خروجی وبسایتها گذاشت.
امسال در گردهمایی هرساله مان به بهانه روز مددکار اجتماعی مصادف با ولادت مولای مهربانی حضرت علی (ع) قرار گذاشتیم که مطالبه گر باشیم، مقابله، مخالفت و اعتراض نداشته باشیم، بلکه تصمیم گرفتیم سهم مان در کاهش آسیب های اجتماعی را طلب کنیم، از نیروهای متخصصمان در کاهش و پیشگیری استفاده کنیم، اقدام و عمل داشته باشیم زیرا که یکسال گذشته را با عنوان مسئولیت اجتماعی، تمرین کردیم در مقابل آسیب ها مسئولانه تر باشیم و به تأیید مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۵ برای اقدام و عمل تلاش کنیم. مورخ ۹۰/۱۰/۷ که طرح تأسیس سازمان نظام مددکاری اجتماعی در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد و کمتر از ۲۰ روز در مورخ ۲۷/۱۰/۹۰ در جلسه نمایندگان عضو کمیسیون اجتماعی مجلس رأی مخالف به اجرایی شدنش داده شد، نزیک به ۴ سال می گذرد و علی رغم تلاش های بسیاری که زحمت کشان و سردرمداران این رشته کشیده اند هنوز به نتیجه ای نرسیده ایم.
ما راهی را طی می کنیم که دوستان و همکاران روان شناس و مشاوره مان دنبال کردند، آنها در نیمه دوم انقلاب آثار جنگ تحمیلی و اتفاقات تاثیرگذار بر روان مردم را مشاهده نمودند و ضرورت پرداختن به مسائل روان شناسی و مشاوره را بیش از بیش احساس کردند، در ابتدا ۱۵۰نفر عضو هیات علمی، فارغ التحصیلان رشته مشاوره و روان شناسی گرد هم آمدند و به همت آنها طرح تشکیل سازمان نظام روان شناسی به مجلس پنجم ارائه شد اما در مجلس پنجم مسکوت ماند و موافقت نشد، اما هیچ یک ساکت نشستند و با فعالیت های تاثیر گذار در نهاد ها و سازمان ها – از جمله بنیاد شهید – و جلب نظر نمایندگان مجلس به تأثیرگذاری فعالیت هایشان مجدد در مجلس ششم طرح را ارائه دادند و در صحن علنی مجلس ششم به تصویب نمایندگان مجلس رسید و نهایتاً در مورخ ۸۲/۲/۹ به تصویب شورای نگهبان رسید.
در کمتر از یک دهه از ۱۵۰ نفر به ۱۰۰ هزار نفر رسیدند که تحصیلات دارند و به ارائه خدمات حرفه ای مشغول شدند.
با نگاهی ساده به قانون تشکیل سازمان نظام روان شناسی به نکات جالبی می شود پی برد، ارکان این سازمان مشخص و شرح وظایف همه ی آنها مشخص است، بالاترین رکن آن سازمان مجمع عمومی و بعد شورای مرکزی که حکم پارلمان را دارد با ۱۱ عضو – شامل ۶ روانشناس و ۵ مشاوره – قرار می گیرد که مهمترین وظیفه ی آنها نظارت بر عملکرد ریاست، ارکان و واحدهای تابعه می باشد و سه نفر بعنوان هیأت بازرسان دارند. تمامی اعضاء هر ۴ سال یکبار توسط اعضای سازمان نظام تعیین می شوند.
هیأت بازرسان بر عملکرد سازمان نظارت دارند و گزارش سالانه به مجمع عمومی بر اساس مفاد قانون تشکیل سازمان ارائه می دهند.
شرح وظیفه ریاست سازمان اجرای مصوبات شورای مرکزی است و اداره کلیه امور سازمان و واحدهای تابعه بر عهده اوست، ریاست توسط اعضا هر ۴سال تعیین و شاید قابل توجه باشد که به ریاست جمهوری جهت صدور حکم ۴ساله معرفی می شود.
دارای ۲۱ کمیسیون تخصصی با عنوان های روان شناسی، روان شناسی بالینی، روان شناسی سلامت، روان شناسی استثنایی، روان شناسی تربیتی، روان سنجی، صنعتی و سازمانی، روان شناسی بالینی کودکان و … می باشد. در این ۲۱ کمیسیون به صورت تخصصی به بررسی رشته ها، ارتقای انها، نظارت و ارزیابی فعالیت حرفه ای و ارائه پیشنهادات جهت ارتقا و تخصصی شدن فعالیت های روان شناسان و مشاوران و مصاحبه تخصصی با متقاضیان پروانه اشتغال می پردازند.
شورای استانی از ارکان مهم این سازمان است که در ۳۱ استان کشور بعنوان یکی از ارکان سازمان فعالیت می کند.
در نهم اردیبهشت ماه ۹۵، دکتر محمد حاتمی برای جشن روز روان شناس، فایلی از اقدامات انجام شده در سازمان نظام از زمان تأسیس تا کنون تهیه و منتشر کردند که نکته حائز اهمیت آن همت و حضور تمام روان شناسان و مشاوران و رفتار مسئولانه هر کدام در ارائه خدمات بوده است.
اگرچه ما نتوانستیم نظر نمایندگان مجلس نهم را نسبت به لزوم داشتن نهادی به نام سازمان نظام مددکاری اجتماعی جلب کنیم اما مجلس دهم فرصت خوبی است که بتوانیم آنچه مانع جلب نظر نمایندگان شده بود را رفع نماییم و مجدد درخواست خود را به صحن علنی مجلس ارائه دهیم.
سازمان نظام مددکاری اجتماعی ایران
ضرروتاً ما به سازمان نظام مددکاری اجتماعی برای انسجام و نظارت بر آموزش دانشجویان فارغ التحصیل این رشته، کیفیت مطالب ارائه شده و سطح آموزش دانشگا هها، نظارت بر فعالیت های استان ها، عملیلاتی سازی طرح ها برای کاهش آسیب های اجتماعی نیازمندیم اما باید به دلایلی فکر کنیم که نمایندگان مجلس در رد طرح پیشنهادی داشتند، مثلاً اساسنامه ای مشخص تر تدوین شود، شرح اقدامات مثبتی که خدمات این رشته در کاهش آسیب های اجتماعی داشته اند به شرح و تفضیل کیفی نه اعداد و آمار کمی تهیه گردد، پتانسیل های موجود برای اجرای طرح های اجتماعی لیست گردد و هزاران اقدام دیگر که بتواند نظر مثبت اعضای اجتماعی مجلس دهم را به کارا بودن وجود این سازمان در یکپارچگی و انسجام تجربه های مثبت دانش آموخته گان و شاغلین این رشته جهت بهبود وضعیت کیفی جامعه در کاهش آسیب های اجتماعی و داشتن جامعه ای سالم تر و شهروندان قانون مدار دارای بهزیستی جلب نمایید. این مهم زمانی اجرایی می شود که به همت و حضور کل جامعه مددکاران اجتماعی ایران باشند.
زهره مهدوی | مددکار اجتماعی
پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران